Elektrikli otomobilGenel

Yeni Ford E-Transit Courier

Ford Pro, bu yılın içinde Transit Courier serisinin yeni neslini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Önemli bir yenilik, 100 kW (136 beygir gücünde) bir performansa sahip olan E-Transit Courier adlı tam elektrikli bir seçeneğin tanıtılmasıdır. Bu model, 0.75 tonluk taşıma kapasitesine sahip araç sınıfında Ford Pro ekosisteminin tam potansiyelini sunar, bu ekosistem uyumlu hizmetler ve yazılım çözümleri içerir. Yeni Transit Courier serisi, önceki modele kıyasla yüzde 25 artışla 2.9 metreküplük önemli bir yükleme hacmi sunarak yeni modellerin, E sürümü dahil olmak üzere iki Euro-paleti taşımasına olanak tanır.

E-Transit Courier, 18 Nisan 2023 tarihinde Birmingham, İngiltere’deki “Commercial Vehicle Show” fuarında dünya prömiyerini yapacak. Üretim, Romanya’daki Ford Otosan Craiova tesisinde 2024 sonbaharında başlamayı planlıyor ve pazara sürülmesi de 2024 yılının sonlarına doğru gerçekleşecek. Yeni Transit Courier serisinin benzinli ve dizel varyantları bu yıl içinde, muhtemelen yaz aylarından itibaren siparişe açılacak ve ilk müşteri araçlarının teslimatı bu yıl içinde başlayacak. Kesin satış fiyatları daha sonra Ford tarafından açıklanacak.

E-Transit Courier, E-Transit ve E-Transit Custom’dan sonra Ford Pro Transit model ailesindeki üçüncü tam elektrikli ticari araçtır. Ford, ürün yelpazesinin elektriklendirilmesine dünya genelinde 50 milyar doların üzerinde yatırım yapmaktadır.

Yeni Transit Courier nesli, yeniden tasarlanmış bir gövdeye ve yerden tasarruf sağlayan elektrikli tahrik bileşenlerine sahip olmasının yanı sıra, taşıma olanağını önemli ölçüde artırır. Arka tekerlek yuvaları arasındaki yükleme genişliği, yeni bir arka süspansiyon yapısı sayesinde önceki modele göre yüzde 25 artışla 1.012’den 1.220 milimetreye genişletilmiştir ve bu da iki Euro-paletin taşınmasına olanak tanır. Yükleme hacmi şimdi 2.9 metreküptür, bu da önceki modele kıyasla yüzde 25 artışa denk gelir. Yükleme uzunluğu, 1.8 metreye 18 cm eklenerek artırılmış ve böylece yeni bir yolcu koltuğu arkasında ve katlanabilir bir ön yolcu koltuğu ile birlikte 2.6 metreye kadar uzun nesneler taşıma olanağı sunar. E-Transit Courier ayrıca ön tarafta 44 litre kapasiteli bir “Frunk” sunar ve bu alan, şarj kabloları, bir ilk yardım çantası veya benzeri eşyalar için kullanılabilir.

E-Transit Courier, en fazla 700 kilogram taşıma kapasitesi sunar ve toplam 750 kilograma kadar ağırlığa sahip bir römork çekebilir.

Ford, E-Transit Courier’yi sadece “Trend” ve “Limited” donanım seviyeleri ile iki koltuklu bir kasa aracı olarak sunmaktadır. Daha fazla yolcu taşıma ihtiyacı varsa, Transit Courier, benzinli veya dizel motor ile kombi olarak da üç koltuklu bir arka koltuk ile birlikte sunulmaktadır. Tüm versiyonlar, ek depolama alanı ve esneklik sağlayan inovatif katlanabilir bir gitter bölme içerir.

Dizel ve benzinli modeller, varsayılan olarak maksimum 678 kilogram taşıma kapasitesine sahiptir ve isteğe bağlı olarak 845 kilograma kadar yükleme kapasitesine yükseltilebilirler. Römork çekme açısından, benzinli modeller 1.000 kilograma kadar ve dizel araçlar 1.100 kilograma kadar taşıma kapasitesine sahiptir.

E-Transit Courier’yi muhtemelen evde kendi duvar şarj ünitesi ile şarj etmek mümkün olacaktır. AC (Alternatif Akım) ile 11 kW bağlantı kullanılarak, bataryanın% 10 ila 100 arasındaki şarjı 5.7 saat sürer. DC (Doğru Akım) hızlı şarj istasyonlarını kullanırken, araç bataryasını% 10 ila% 80 arasında daha az sürede şarj edebilir, bu da 10 dakikalık bir şarjın menzili 87 kilometre artıracağı anlamına gelir. E-Transit Courier kullanıcılarına 2024 yılına kadar 500.000’den fazla umumi şarj istasyonunu içerecek olan “Blue Oval Charge Network” e 1 yıl ücretsiz erişim sunulmaktadır.

E-Transit Courier, 100 kW (136 beygir) güç üreten bir tahrik treni ile donatılmış olup “Tek Pedal Sürüş” de dahil olmak üzere benzersiz bir sürüş deneyimi sunar. Bu, fren pedalının artık neredeyse gerekli olmadığı anlamına gelir, çünkü araç gaz pedalını bıraktığınızda güçlü bir şekilde fren yapar. E-Transit Courier, otoyolda maksimum 145 km/saat hıza ulaşabilir.

E-Transit Courier, “Normal”, “Eco” ve “Kaygan” olmak üzere üç sürüş moduna sahiptir. “Normal” modda araç geleneksel bir şekilde davranır. “Eco” modunda ısıtma azaltılır ve hızlanma daha yumuşaktır. “Kaygan” modda araç, kaygan sürüşü önlemek için direksiyon ve hızlanma komutlarına daha nazik tepki verir.

E-Transit Courier’ın tasarımı, bir elektrikli araç kimliğini vurgular. LED şeritli bir ön ızgaraya ve entegre ana farlara sahiptir. Ayrıca yeni gövde renklerini seçme seçeneği sunar.

E-Transit Courier’ın iç mekanı, pratiklik ve müşteri ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanmıştır. Bu model, 12 inçlik bir dijital gösterge tablosu ve en yeni nesil Ford SYNC 4 eğlence ve iletişim sistemini içeren geniş bir standart ekipman yelpazesi ile birlikte gelir. Ayrıca bir abonelik seçeneği olarak bağlantılı bir navigasyon sunar. Android Auto ve Apple CarPlay ile akıllı telefon bağlantısı da dahil edilmiştir.

E-Transit Courier, uzun far asistanı, hız sabitleyici, yorgunluk uyarısı, ön ve arka park yardımcıları, yokuş kalkış asistanı, akıllı hız sınırlayıcı, şerit takip asistanı, önceden çarpışma uyarısı ve geri görüş kamerası dahil geniş bir standart sürücü destek sistemleri yelpazesi sunar. Trafik işareti tanıma sistemi ve yanlış yönde gitme uyarı sistemi de standart olarak sunulmaktadır. Ayrıca, adaptif hız sabitleyici ile şerit tutma yardımcısı ve dur-kalk özelliğini içeren bir donanım paketi opsiyoneldir. Ayrıca, arka çarpışma fren destekli ölü nokta uyarısı ile çapraz trafik uyarısı da içerir.

Her E-Transit Courier, FordPass Connect modem ile fabrika çıkışlı olarak donatılmıştır, bu sayede dijital Ford Pro ekosistemi ile sürekli bir bağlantı sağlar. Bu, Ford Power-Up işlevi ile kablosuz yazılım güncellemelerinin gerçekleştirilmesine olanak tanır. En az beş araca sahip filo işletmecileri için, E-Telematics gibi gerçek zamanlı araç verilerini kullanarak anlaşılması kolay tavsiyeler sunan bir filo yönetim sistemi olan Ford Pro’un bir yıl boyunca ücretsiz erişim hakkı vardır. Bu sistem, şarj durumu, menzil bilgisi ve özelleştirilebilir menzil uyarıları gibi bilgileri sunar.

Ford Pro yazılım teklifleri, aracın ve yükünün güvenliğini önemli ölçüde artıran kaza, hırsızlık ve güvenlik uyarı sistemlerini içerir. Bu sistemler, yük bölmesi için hareket sensörleri ve kapıların veya ön kaputun izinsiz açılmasına tepki veren çevresel alarm sistemlerini içerir. Ayrıca, cam kırıldığında bile kapıların açılmasını engelleyen çift kilitlemeler de bulunur.

Ford Pro uzmanları, E-Transit Courier’ın bakım ve servis maliyetlerinin, karşılaştırılabilir dizel motorlu araçlara göre en az yüzde 35 azalmasını bekliyorlar. Benzinli veya dizel motorlu varyantlar için servis aralıkları iki yıla veya 30.000 kilometreye kadar uzatılmıştır.

E-Transit Courier, Romanya’daki Ford Otosan Craiova tesisinde üretiliyor. Tesis, üretimi genişletmek ve Ford Otosan’ı Avrupa’nın en büyük ticari araç üreticisi olarak güçlendirmek için üç yıllık bir yatırım planını duyurmuştur.

2023 yazından itibaren Transit Courier serisinin yeni nesli, 100 beygir gücüne sahip 1.5 litrelik EcoBlue turbo dizel, isteğe bağlı olarak 100 beygir veya 125 beygir gücüne sahip iki 1.0 litrelik EcoBoost turbo üç silindirli benzinli motorlar gibi farklı geleneksel motor seçenekleri sunacaktır. Ayrıca, 125 beygir gücünde benzinli varyant için yeni bir 7 vitesli çift kavramalı otomatik şanzıman da mevcuttur.

Almanya, İngiltere ve Norveç’te, Mobil Servis bakım ve onarım işlerini yürütüyor ve 2023 yılının ortalarına kadar çeşitli ülkelerde 200’den fazla Mobil Servis aracı hizmete girmeyi hedefliyor.

Transit Courier serisinin yeni nesli, E-Transit Courier dahil olmak üzere, ticari müşterilerin gereksinimlerini karşılayan ve elektrikli tahrik sayesinde çevreye olumlu etkiler yaratan güçlü ve esnek bir model sunan Ford Pro tarafından piyasaya sunuluyor. Ford, ticari araç segmentinde karbon salınımını azaltma yolunda önemli bir adım atmış oluyor.

Kaynak/Foto: Ford