Elektrikli otomobilHaberler

Stellantis, Çin merkezli Leapmotor’un 20% oraninda ortak olacak

Uzun zamandır sürdürülen spekulasyonlar sonunda Stellantis tarafından resmileştirildi. Şirket, Çin otomobil pazarına giriş yapmak için büyük bir yatırım yapma kararı aldı. Stellantis, Çin merkezli Leapmotor’un yaklaşık yüzde 20’sini yaklaşık 1,5 milyar Euro karşılığında satın alacak. Amsterdam ve Hong Kong’daki şirketlerin açıklamalarına göre, bu anlaşma doğrultusunda iki şirket Çin dışında araç üretimi ve dağıtımı için bir ortak girişim kurmayı planlıyor. Bu yeni ortak girişimin yüzde 51’i Stellantis’e ait olacak.

Bu işbirliğinin temel hedeflerinden biri, Leapmotor’un hem rekabetçi Çin elektrikli otomobil pazarında hem de Çin dışında büyümesine destek olmaktır. İlk aşamada bu büyümeyi Avrupa’da gerçekleştirmeyi planlamaktadırlar. Leapmotor’un elektrikli araç yelpazesi, Stellantis’in mevcut ürün gamını mükemmel bir şekilde tamamlayacaktır. Zaten uzun bir süredir Stellantis’in Çin pazarındaki varlığını artırma yönünde spekulasyonlar bulunmaktadır.

Geçen yıl Stellantis CEO’su Carlos Tavares, Çin merkezli GAC ile bir Jeep üretim ortaklığı planını, projenin yeterince ilerlememesi nedeniyle iptal etmişti. Dünya genelindeki en büyük otomobil pazarlarından biri olan Çin, şu anda Stellantis’in çatısı altında bulunan markalar arasında Peugeot, Citroën, Fiat, Chrysler, Jeep ve Opel gibi markaların portföyünde sadece ikincil bir rol oynamaktadır. Konsolide edilmemiş işbirliklerini de içeren verilere göre, Stellantis 2023 yılının ilk yarısında Asya-Pasifik bölgesinde, Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere sadece yaklaşık 90.000 araç teslim etmiştir. Buna karşılık, sadece Çin pazarında Volkswagen yaklaşık 1,45 milyon araç teslim etmiştir. Bu yeni yatırım ve işbirliği, Stellantis’in Çin otomobil pazarındaki varlığını güçlendirmek ve büyütmek için atılan önemli bir adımdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir