Elektrikli otomobilGenel

Yeni Audi Q4 e-tron

Audi, tamamen elektrikli modellerdeki büyüme yolculuğuna kararlı bir şekilde devam ediyor. 2023 yılının ilk yarısında teslimatlarında yaşanan %51,2’lik büyük artışın özellikle Audi Q4 e-tron ailesinin katkısı büyük oldu. 2024 model yılında, bu model aileleri geniş bir güncelleme alıyor: yeni ayarlanmış bir şasi, artırılmış verimlilik, karakteristik bir ses ve genişletilmiş standart donanım ile geliştiriliyor. Yenilenmiş sürücü yardım sistemlerinin işlevselliği, isteğe bağlı adaptif sürücü asistanıyla şerit değiştirme desteği de dahil olmak üzere artırıldı. Güncellenmiş modeller, 26 Eylül’den itibaren 52.950 Euro’dan başlayan fiyatlarla sipariş verilebilir.

Q4 e-tron’un tüm versiyonlarında net 77 kWh enerji sunan büyük bir batarya bulunuyor (brüt 82 kWh). Optimize edilmiş pil kimyası sayesinde, ideal koşullar altında sadece yaklaşık 28 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar hızlı bir şekilde şarj edilebiliyor. Quattro modelleri şimdi maksimum 175 kW’ye ulaşan DC şarj hızına sahipken, arkadan çekişli varyantlar maksimum 135 kW’ye sahip.

Buna ek olarak, batarya koruma fonksiyonu otomatik olarak şarj seviyesini yüzde 80’e sınırlar ve bataryanın ömrü için avantajlıdır. E-tron rotalama planlayıcı, yüksek güçlü HPC (Yüksek Güç Şarjı) şarj istasyonlarını önceliklendirir. Önerilen rotayı takip ederken sistem, Q4 e-tron modelleri seçilen ve kaydedilen şarj istasyonuna ulaşmadan önce batarya ön koşullandırmasını başlatır. Eğer bir HPC şarj ünitesi hedef olarak seçilmişse, batarya hızlı bir şekilde şarj edilebilsin diye termal koşullandırma da devreye girer. Audi Q4 e-tron ailesinde bataryaların daha sonra koşullandırılması da ilk defa uygulanmaktadır. Bu, bataryanın sürüş veya şarj sonrası belirli bir sıcaklık eşiğini aştığında devreye girer.

Daha yüksek verimlilik ve güçle yeni bir sürücü
Hem arkadan çekişli hem de quattro (dört çeker) sürücülerde tüm Audi Q4 e-tron modellerinin arka aksında sürekli mıknatıslı senkron bir motor (PSM) bulunur. Güncelleme ile Audi Q4 e-tron ailesi, yeni bir PSM’ye sahip olacak. Bu, daha yüksek verimlilik ve daha fazla güçle parlıyor. Bu, Audi Q4 e-tron’un daha fazla menzile ve daha güçlü bir sürüş performansına sahip olmasını sağlar. Örneğin, Audi Q4 Sportback 45 e-tron1, WLTP döngüsünde 562 kilometreye kadar menzil elde eder.

Audi Q4 45 e-tron2 ve Audi Q4 Sportback 45 e-tron1 modelleri arkadan çekişli olup 210 kW (286 PS) güç üretir ve 0’dan 100 km/s hıza 6,7 saniyede ulaşır. Audi Q4 45 e-tron quattro3 ve Audi Q4 Sportback 45 e-tron quattro4, 210 kW (286 PS) güce sahip olup 0’dan 100 km/s hıza 6,6 saniyede ulaşır. Audi Q4 55 e-tron quattro5 ve Audi Q4 Sportback 55 e-tron quattro6 gibi en üst versiyonlar, 250 kW (340 PS) ile 5,4 saniyede sıfırdan yola çıkarak hızlanır. Tüm varyantlar için şimdi en yüksek hız 180 km/s’te bulunuyor.

Yeni bir sürücü için geliştirilen optimize edilmiş termal yönetim, daha yüksek verimlilik sağlar. Enerji tasarrufu sağlayan bir soğutma ile donatılan sürücü, şanzımanın dişli geometrisi ve yağın iletilmesi ve dağıtımı için özel olarak şekillendirilmiş bileşenlerin düşük sıcaklıklarda çalışmasını sağlar. Soğutma devresi, statorun dış tarafında bir su soğutma kılıfı da içerir.

Güncellenmiş Şasi: Audi DNA ile Daha İyi Direksiyon Yanıtı
Yeni bir şasi ayarı, Audi DNA’sına uygun olarak daha yüksek konfor, sürüş keyfi ve kararlılık dengesini sağlar. Standart, spor veya amortisör kontrolü ile olsun, üç farklı şasi türü için direksiyon özellikleri ve amortisör ayarı özel olarak uyarlandı. Sonuç olarak, daha düzgün bir sürüş davranışı, geliştirilmiş direksiyon yanıtı ve daha sıkı gövde kontrolü elde edilir.

Spor şasi, gövdeyi 15 mm kadar aşağı indirir. Yeni süspansiyon amortisör ayarı ve yeni direksiyon ayarı, tipik bir Audi dengeli, sağlam sürüş his

si ve sportif yanıt elde etmek için bir araya gelir. Audi Q4 e-tron modelleri, direksiyon girişimlerine daha doğrudan tepki verir, bu da daha fazla çeviklik ve sportiflik anlamına gelir.

Yeni Fonksiyon: Desteklenen Şerit Değiştirme
Güncelleme ile Audi Q4 e-tron ailesine, otobanda 90 km/s hızdan itibaren desteklenen şerit değiştirme ile ilk kez adaptif sürücü asistanı eşlik eder. Bu, Pro Asistan Paketi ve Koruma ve Uyarı Sistemleri Pro Asistan Paketi’nin bir parçasıdır ve MMI aracılığıyla etkinleştirilebilir. Bu yeni sistem, tehlikesiz bir şerit değişiminin mümkün olup olmadığını ve hangi yönde olduğunu göstermek için enstrüman panelinde beyaz oklar ve artırılmış gerçeklikli Head-up Display ile birlikte çalışır. Şerit değişikliği sinyali ile hareket başlatıldığında, sistem sürücünün direksiyon hareketini aktif olarak destekler. Ardından araç şerit değişimini tamamlar, ancak direksiyon kullanıcının sorumluluğundadır. Assistierte Şerit Değiştirme uygulamasının gerçekleştirilmesi, arka radarın verileri sayesinde mümkün olmaktadır.

Opsiyonel sistemler arasında adaptif hız asistanı da yer alır ve uzunlamasına yönlendirmeye odaklanır. Önde seyreden kişiye olan mesafeyi hızlanma ve yavaşlama ile ayarlar. Adaptif sürücü asistanı, adaptif hız asistanına yanal yönlendirmeyi ekler. Şerit ortasında kalmak, dikkat çekici bir şekilde, kapasitif direksiyonun hafifçe dokunulmasıyla sağlanır.

Şerit Değiştirme Uyarısı, aracın arkasındaki ve yanındaki trafik durumunu izler ve sürücü, kritik bir durumda şerit değiştirme girişiminde bulunmaya çalışırsa uyarır. Bu, sistem tarafından ayrıca arka radar sensörlerinin bilgileri kullanılarak gerçekleştirilir.

Güncellenmiş Standart Donanım ve Özel Model
Audi MMI Navigasyon plus, Audi Connect Navigasyon ve Eğlence, tam dijital 10,25 inç Audi sanal kokpit artık seri donanımın bir parçasıdır. Bagaj kapağı artık elektrikli olarak standart olarak sunulur ve isteğe bağlı Konfor Anahtar ile birlikte ayağınızın jestlerine tepki verir. Ayrıca, ön koltuklarda şimdi standart olarak ısıtma özelliği sunulmaktadır.

Audi, geniş özelleştirme seçeneklerinin yer aldığı yeni edition S line ile mevcut seçeneklerini genişletiyor. Bu seçenekler, Kieselgrau, Gletscherweiß Metallic veya Mythosschwarz Metallic renklendirme ile kombinlendiğinde, çamur koruma marşpiyerleri, kapı kapakları Mythosschwarz Metallic renkte, mat bronz 5-şerit yıldız tasarımlı 21 inç jantlar, karanlıklaşmış Matrix LED farlar ve karanlıklaşmış LED stop lambaları ile birlikte bronz renkte Audi halkalarının kaplamasını içerir ve sportif vurgular ekler.

“Karakter-Ses” ile Kendine Özgü Akustik Kimlik
Audi Q4 e-tron ailesi, şimdi görünüşte ve sürüş davranışı açısından olduğu gibi, artık ses açısından da kendine özgü bir kimliğe sahiptir. Güncelleme ile Audi, kompakt SUV ailesine isteğe bağlı bir akustik kimlik ekler.

Bu tipik “Karakter-Ses”, sürücüleri diğer Audi elektrikli modellerinden ve diğer üreticilerin elektrikli modellerinden ayırt eder ve Audi sürücülerini daha duygusal bir şekilde bağlar. Artık tüm varyantlar sadece yaklaşık 25 km/s hızla değil, daha yüksek hızlarda da sesli uyarılarda bulunur ve bu, güvenliği artırmaya yardımcı olur.

Dijital olarak üretilen sürüş sesi, arka bölümdeki iki dış hoparlör ve arka kapılardaki iki iç hoparlörden yayılır ve fabrikadan gelen özel bir donanım olarak sunulur. Bu inovatif ses peyzajı, yük ve hız gibi değişkenlere bağlı olarak, en yüksek hızda ulaşana kadar değişir. Benzersiz ses, yüksek tanıma etkisine sahiptir ve ilerici araç karakterini duygusal olarak ifade eder.

Bu “Karakter-Ses”, dış ses ile, özellikle bilgi eğlence sistemi veya iç mekan hoparlörler aracılığıyla uyarı sesinden tamamen farklıdır. Sistem, istenildiğinde “Audi sürüş seçeneği” menüsünde devre dışı bırakılabilir. Yasal olarak gerekli olan AVAS (Akustik Araç Uyarı Sistemi) sesi, “Karakter-Ses”in bir parçasıdır ve her zaman etkindir. İnfo-eğlence sistemi sesi değiştirmez.

Kaynak / Resimler: Audi websayfasindan alintilanmistir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir